Blog > Komentarze do wpisu
Strapaczki z kiszoną kapustą

 

 

1 kg kapusty kiszonej

10 dag boczku

1 cebula

sol, pieprz

1 łyżka mąki

kminek

1/2 szklanki oleju

 

Kapustę  gotować przez około 30 minut w wodzie. Odcedzić. Cebulę z boczkiem przesmażyć z tłuszczem, dodać kapustę i przyprawy. Dusić przez około 20 minut. Na koniec opruszyć mąką i zamieszać aby zrobila sie lekka zawiesina.

 

składniki na ciasto:

 

3 ziemniaki

mąka pszenna

mąka krupczatka

1 jajko

woda

 

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, wodę i wymieszać. Ciasto musi być gęste. Do wrzącej osolonej wody, wlewamy przez grube sitko(duże dziurki) masę. Gotujemy aż kluseczki wypłyną na wierzch. Na koniec  słowackie strapaczki polewamy wcześniej przesmażonym boczkiem.

 

strapaczki z kapustą

piątek, 09 lutego 2007, trufla3

Polecane wpisy

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej szczypta soli ciepła woda (około 1 szklanki) składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty około 150 g grzybów suszonych 1

  • Pierogi z jagodami i listkiem mięty

    składniki: około 600 g jagód 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 śmietana kremowa cukier Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopcz

  • Zielone placuszki z cukinii i bobu z sosem czosnkowym

    składniki na placki: 1 średniej wielkości cukinia 2 ziemniaki 1 mała cebula 200 g ugotowanego bobu kilka gałązek szczypiorku 1 jajko sól pieprz 3 łyżki mąki ole

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/02/09 14:03:23
gratuluję blogu, z wielką przyjemnością się go czyta i ogląda. no i działa bardzo inspirująco :)
-
2007/02/11 00:40:25
Ale tu jest boczek, a napisałaś, że to danie bezmięsne. ;-)
Proszę o poradę... nie jem ani mięsa, ani ziemniaków... Czy możesz zaproponować mi coś smakowitego, bo warzywa z ryżem, sałatki, ser żółty i spaghetti przerobiłam w dziesiątkach różnych konfiguracji. ;-)
-
trufla3
2007/02/11 01:04:42
Cklwow dzięki za uwagę .Hihihi zapomnialam o boczku!!!!Możesz jeść jajka? Jesli tak to jutro zapodam przepis specjalnie dla ciebie.Za tą gafę;))))
-
2007/02/12 21:25:26
Oj jak mi się tęskni za takim daniem-przypominam sobie odrazu wakacje na Słowacji.Zrobię ten przysmak jutro
-
margot.mm
2007/02/12 21:55:17
Cóz ja też trochę się rozczarowałam kiedy w kategorii "dania bezmięsne" znalazłam danie z boczkiem. Wieprzowinę uważam za jeden z najgorszych gatunków mięsa odpowiedzialnych za wiele chorób. Postaram się zaglądac do Ciebie, bo niektóre przepisy dadzą się wykorzystac i widac, że lubisz gotowac, choc trochę ciężkostrawna ta kuchnia;-)
Jeśli ktoś lubi kuchnię wegetariańską to tutaj znajdziecie kilka przepisów w kategorii "zdrowiej jesz - zdrowiejesz" zborsosnowiec.blox.pl
Pozdrawiam:-)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów