Blog > Komentarze do wpisu

cebularze1

 

 

Cebularze zawsze przypominają mi weekendy w Kazimierzu Dolnym. Uwielbiam te kolejki przy kogutku i roznoszący się zapach. Wypieki ze słynnej kazimierskiej piekarni, przywożę do domu. Są niepowtarzalne i mają swój klimat.

Moje cebularze są troszkę inne, mają więcej cebuli, która fantastycznie komponuje się z kminkiem.

Cebularze

1/2 kg mąki pszennej

5 dag drożdży

2 jajka

1 łyżka cukru

3 łyżki masła

1 szklanka mleka

1 łyżeczka soli

50 dag cebuli

2 łyżeczki kminku

1/4 łyżeczki pieprzu

olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i  3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, dodać kminek.

Masło rozpuścić i dodać  1/2 szklanki mleka.

Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując  dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na wysokość 1,5 cm . Wykrawać kubkiem  placuszki. Każdy placuszek posmarować rozbitym jajkiem. Na środek placuszków nakładać wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.

Piec w piekarniku  przez pierwsze 5 minut w temp. 60 st. Później zwiększyć temp. do 180 st. Pieczemy do momentu, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

cebularze

 

 

wtorek, 30 października 2007, trufla3

Polecane wpisy

  • Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki murzynki"

    Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie.

  • Deser ananasowy z cytryną i morelą

    składniki: 1 ananas 2 morele 1 łyżka stołowa soku z cytryny miód do smaku Ananasa obrać ze skóry, przekroić po długości i wyciąć twardą środkową część, pokroić

  • Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami

    składniki: 500 ml czerwonej porzeczki 3 serki waniliowe homogenizowane 500 ml śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 paczka biszkoptów 2 g

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/10/30 00:32:08
PRZESADZIŁAŚ!!Oj to grubo przesadziłaś!!Mój ślubny jutro przed pracą ma kupić kilo cebuli-bo tak nam zawróciłaś na jęzorach,że chcemy przypomnieć sobie jak to było,jak ostatnio balowaliśmy w Kazimierzu przy cebularzach na zagryche!!
-
trufla3
2007/10/30 00:42:36
Hahahahha pamiętajcie również o espumisamie;)))))
-
2007/10/30 11:56:32
Moze i sie odwaze i sprobuje wykonac te oto cebularze. Fakt jest taki, ze wlasnie wycieram sline z klawiatury. Musze szybko cos zjesc bo nie wytrzymam!
-
2007/10/31 01:36:57
Noooo... Pychotka! :-)
Tym wpisem przypomniałaś mi jak dawno temu też robiłam coś takiego :-) Z tym że, ja byłam zauroczona cebulakami z Jarmarku Dominikańskiego ;-)
-
2007/10/31 18:05:55
droga truflo! narobilas mi takiego smaka,ze szooook!jedno ale:dlaczego nie moge tu zakupic swiezych drozdzy??!!ratuuuuuuuuunku!!
-
trufla3
2007/10/31 18:34:53
cuda.wianki, drożdze w każdym spożywczym sklepie powinnaś dostać. Jeśli nie kupisz takich, to zastąp drożdżami instant(musisz przeliczyć proporcje z mokrych na suche).
Karowa w takim razie ty do Kazimierza a ja na Jarmarki Dominikańskie:)))
Ilda nie bój się. To jest strasznie łatwe. Jak tylko drożdże rosną to dla mnie jest to sygnał, że musi się udać:)
-
2009/11/05 20:45:47
wyszly pyszne. dziekuje za przepis:)
-
2009/11/05 21:44:51
oj dawno nie piekłam.....przypomniałaś mi swoim wpisem:) cieszę sie, że ci smakowały:)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów