Blog > Komentarze do wpisu
Bigos z kiszonej kapusty

 bigos jesienny1

 

składniki:

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność. 

 

 

 

 

 

                   bigos jesienny2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  bigos jesienny3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bigos jesienny4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bigos jesienny5

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

czwartek, 12 listopada 2009, trufla3
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/11/12 17:02:22
Truflo, czy mogłabyś pisać tytuły notek???
-
2009/11/12 17:18:56
aaaa wiem, wiem już ktoś mnie zaczepiał o te tytuły:) Pozmieniam w wolnej chwili
-
2009/11/12 18:46:20
Truflo, bo wtedy zanim wejdę, już wiem, co pichcisz. To tak jak zapach z Twojej kuchni na korytarzu, który nęci. pozdrawiam
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów