Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki murzynki"

 

cycki murzynki-kokosowy pijak

 

Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis pochodzi ze strony "Amatorsko ale z pasją"(klik,klik). 

 

 

 

składniki na spód:

6 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

100g wiórek kokosowych


składniki na krem:

0,5 l mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki

6 żółtek

kostka margaryny


dodatkowo:

biszkopty

rodzynki

spirytus ( rozcieńczony z wodą lub wódka)

polewa czekoladowa

 


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe(suche), wymieszać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut.
Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem, część mleka zostawiamy i rozrabiamy proszek budyniowy z łyżką mąki i żółtkami. Wlać do gotującego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje. Gdy masa przestygnie utrzeć  z kostką margaryny. Na upieczony i wystudzony spód nałożyć krem i rozprowadzić za pomocą łyżki. Biszkopty moczyć w rozrobionym spirytusie a następnie nakładać na ciasto delikatnie dociskając do kremu. Ciasto polać polewą czekoladową i  na środek każdego biszkopta położyć rodzynki. Resztę czekolady polać na ciasto tworząc esy floresy. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 19 listopada 2013, trufla3

Polecane wpisy

  • Deser ananasowy z cytryną i morelą

    składniki: 1 ananas 2 morele 1 łyżka stołowa soku z cytryny miód do smaku Ananasa obrać ze skóry, przekroić po długości i wyciąć twardą środkową część, pokroić

  • Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami

    składniki: 500 ml czerwonej porzeczki 3 serki waniliowe homogenizowane 500 ml śmietany 30 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 paczka biszkoptów 2 g

  • 3bit

    Przepis pochodzi ze strony "Arabeska blog pachnący wanilią( klik,klik )". Evenka w swoim przepisie dodała krakersy, ja natomiast zostałam przy samych herbatnika

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
gin86
2013/11/19 19:58:24
Wygląda zachwycająco :)
-
majanaboxing
2013/11/19 22:55:00
Lubię to ciasto. Jest smaczne i ładnie się prezentuje. Pięknie wygląda u Ciebie. :)
-
mag-43
2013/11/20 10:37:17
słodkiego nie jadam, nie mogę, ale nazwa przepiękna, że prawiem gotów się skusić.
-
izaa_a
2013/11/22 09:01:58
świetne ciasto, a zwłaszcza bardzo smakuje mi krem ;)
-
casioedifice
2013/12/05 20:54:22
super ciasto! Nazwy też genialne, ale wolę tę drugą ;)
-
2014/07/04 20:04:06
Fantastyczne ciasto, to jedno z moich ulubionych. Dziękuję za przepis:) pozdrawiam
-
2015/05/25 17:49:29
Oh, kokos wygląda po prostu zjawiskowo...jadłam kiedyś jednak podobny...stąd wiem jak smaczny może być to torcik :) Tam gdzie odbywają się największe imprezy okolicznościowe Wrocław jest cukiernik, który wyciąga z kapelusza takie cuda...polecam!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów