Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z kapustą i grzybami

 

pierogi z kapustą i grzybami

 

 składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

szczypta soli 

ciepła woda (około 1 szklanki)

 

składniki na farsz:

1 kg kiszonej kapusty

około 150 g grzybów suszonych

1 cebula

3 łyżki bułki tartej

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz czarny

olej

Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Namoczone ugotować w wodzie przez około 30 minut, odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do garnczka, zalać wodą (może być z dodatkiem wody z grzybów), dodać listki laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotować do miękkości a następnie przecedzić. Gdy kapusta wystygnie wyjąć listki i ziele angielskie,  odcisnać w ręku tak żeby odsączyć jak najwięcej wody(nie będzie uciekał farsz i pierogi będą solidnie nafaszerowane). Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Ciasto ma być zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkować porcjami i za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu i zaklejać. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą i lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi podawać z przesmażoną cebulką. 

 

 

pierogi z kapusta i grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014, trufla3

Polecane wpisy

  • Pierogi z jagodami i listkiem mięty

    składniki: około 600 g jagód 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 śmietana kremowa cukier Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopcz

  • Zielone placuszki z cukinii i bobu z sosem czosnkowym

    składniki na placki: 1 średniej wielkości cukinia 2 ziemniaki 1 mała cebula 200 g ugotowanego bobu kilka gałązek szczypiorku 1 jajko sól pieprz 3 łyżki mąki ole

  • Pierogi z poziomkami

    składniki na farsz: około 600 g poziomek cukier do smaku składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3/4 ciepłej wody dodatkowo: śmietana 18% c

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2014/01/25 20:11:38
Uwielbiam! Mam jeszcze w zamrażarce , więc sobie odmrożę i zjem ;-)
Pozdrawiam :)
-
2014/03/27 13:43:06
Mam specjalne kotły gazowe na takie cuda, i chyba je znowu odkurzę ;)
Tak na boku, świetna jakość zdjęć.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów