poniedziałek, 10 lutego 2014
Zawijasy z bryndzą i oscypkiem

 

składniki:

2 piersi drobiowe

2 szklanki wywaru warzywnego

2 oscypki

około 15 dag bryndzy

4 łyżki orzechów włoskich

smalczyk roślinny Smakowita Pajda

mix sałat

tymianek

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny 

 

 

Mięso przekroić po długości, delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na noc. Orzechy zrumienić na patelni, pokroić na kawałki. Bryndzę wymieszać z orzechami doprawiając czarnym pieprzem. Piersi kurczaka natrzeć gotowym farszem, na każdy kawałek mięsa położyć po 1/2 oscypka i zrolować. Spiąć wykałaczkami (podczas pieczenia nie ucieknie farsz). Na patelni rozgrzać roślinny smalczyk Smakowita Pajdaz ziołami ogrodowymi, położyć mięso i zrumienić z dwóch stron. Zalać 2 szklankami wywaru warzywnego, dodać 2 gałązki tymianku i prużyć na wolnym ogniu przez około 30 minut. Podawać z miksem sałat skropionych oliwą. Zawijasy świetnie smakują podane na ciepło i zimno.

   W przepisie "Zawijasy z bryndzą i oscypkiem" wykorzystałałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Zaskoczył mnie  delikatnym smakiem ziół i aromatu. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

 

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014
Pierogi z kapustą i grzybami

 

pierogi z kapustą i grzybami

 

 składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

szczypta soli 

ciepła woda (około 1 szklanki)

 

składniki na farsz:

1 kg kiszonej kapusty

około 150 g grzybów suszonych

1 cebula

3 łyżki bułki tartej

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz czarny

olej

Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Namoczone ugotować w wodzie przez około 30 minut, odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do garnczka, zalać wodą (może być z dodatkiem wody z grzybów), dodać listki laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotować do miękkości a następnie przecedzić. Gdy kapusta wystygnie wyjąć listki i ziele angielskie,  odcisnać w ręku tak żeby odsączyć jak najwięcej wody(nie będzie uciekał farsz i pierogi będą solidnie nafaszerowane). Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Ciasto ma być zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkować porcjami i za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu i zaklejać. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą i lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi podawać z przesmażoną cebulką. 

 

 

pierogi z kapusta i grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 10 grudnia 2013
Zakręcona tortilla

tortilla rolerki

 

 

 składniki: 

gotowe placki tortilli

1 mała pierś kurczaka

1 pomidor

ser mimolette

mix salat 

4 plastry suszonych pomidorów

ziarna sezamu do panierki

sól

czerwona papryka w proszku

olej


Pierś kurczaka pokroić w długie paski, posolić i posypać czerwoną papryką.

Obtoczyć w ziarnach sezamu i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zapiec na złoty kolor. Na każdy placek tortilli położyć po kilka listków sałaty, upieczone mięso, pokrojone w ósemki pomidory i po dwa plastry suszonych pomidorów. Ser można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na grubej tarce i posypać wszystkie składniki. Całość zrolować i gotowe.


tortilla rolerki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tortilla rolerki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 214
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów