piątek, 11 lipca 2008
Sałatka owocowa z likierem miętowym

 

sałatka owocowa z likierem miętowym2

 

składniki:

 

20 dag melona

20 dag arbuza

garść żurawiny kandyzowanej

20 ml likieru miętowego

gałązka mięty

 

 

Miąższ owoców oddzielić od skóry, usunąć gniazdka nasienne. Owoce pokroić w paski a następnie w kostkę. Dodać kandyzowaną żurawinę i delikatnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do pucharków, skropić likierem miętowym. Udekorować gałązką mięty.

Uwaga: Owoce przed krojeniem, powinny być dobrze schłodzone. Połączenie mięty da nam niesamowity, orzeźwiający aromat. Pełnia lata całą gębą:)

 

 

 

 

 

           sałatka owocowa z likierem miętowym1

 

 

 

 

 

 

 

           sałatka owocowa z likierem miętowym

 

 

 

 

 

 

wtorek, 08 lipca 2008
Dżem wiśniowy

 

 

 

 

 

dżem wiśniowy2

 

 

składniki:

1 kg wiśni

80 dag cukru

Wiśnie umyć, usunąć szypułki, wydrylować z pestek. Zasypać cukrem, odstawić na około 30 minut. Następnie wrzucić do dużego gara i zagotować. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie gęstnieć gotować jeszcze około 15 minut. Przelać do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcić i gotowe.

 

 

 

            dżem wiśniowy

 

 

 

 

 

 

 

        dżem wisniowy3

               

                      

                   

 

 

niedziela, 06 lipca 2008

Sałatka pomidorowa z sosem czosnkowym

2 pomidory (duże)

1/2 cebuli

garść startego parmezanu

kilka oliwek

3 łyżki posiekanego szczypiorku

sos czosnkowy

szczypta soli 

Pomidory umyć i pokroić w plastry, posolić. Cebulę i szczypiorek drobno poszatkować.

Parmezan zetrzeć na tarce. Składniki układać warstwami:

- pomidory

- cebulka

- szczypiorek

- oliwki

- starty parmezan

Na koniec całość polać sosem czosnkowym.


 

          sałatka pomidorowa z sosem czosnkowym 

 

| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów