wtorek, 19 listopada 2013
Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki murzynki"

 

cycki murzynki-kokosowy pijak

 

Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis pochodzi ze strony "Amatorsko ale z pasją"(klik,klik). 

 

 

 

składniki na spód:

6 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

100g wiórek kokosowych


składniki na krem:

0,5 l mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki

6 żółtek

kostka margaryny


dodatkowo:

biszkopty

rodzynki

spirytus ( rozcieńczony z wodą lub wódka)

polewa czekoladowa

 


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe(suche), wymieszać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut.
Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem, część mleka zostawiamy i rozrabiamy proszek budyniowy z łyżką mąki i żółtkami. Wlać do gotującego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje. Gdy masa przestygnie utrzeć  z kostką margaryny. Na upieczony i wystudzony spód nałożyć krem i rozprowadzić za pomocą łyżki. Biszkopty moczyć w rozrobionym spirytusie a następnie nakładać na ciasto delikatnie dociskając do kremu. Ciasto polać polewą czekoladową i  na środek każdego biszkopta położyć rodzynki. Resztę czekolady polać na ciasto tworząc esy floresy. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 13 listopada 2013
Konfitura z jarzębiny

 

 

dzem z jarzębiny1

 

 

 składniki:

około 1 kg jarzębiny

50 dag cukru

1 szklanka wody

 Jarzębinę oczyścić z szypułek, umyć i wrzucić do gara. Owoce zasypać cukrem i wlać szklankę wody, wymieszać. Smażyć aż owoce puszczą sok (lekko zmiażdżyć drewnianą pałką) i będą miękkie. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcone pasteryzować przez 20 minut.

Z tej ilości jarzębiny wyszły 2 małe słoiczki. Jarzębina nie wszystkim może smakować , bo ma swój specyficzny aromat, ma posmak goryczki. Ale jako dodatek do mięs i serów świetnie się nadaje i śmiało może konkurować z żurawiną.

 

dzem z jarzebiny2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dżem z jarzębiny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 07 listopada 2013
Jesieni czar

Ostatnie grzybobranie zaoowocowało przyniesieniem bukietu kolorowych liści, garstki owoców dzikiej róży i kilku suchych patyków. Podczas spacerowania po lesie, znalazłam jednego nadjedzonego przez ślimaki podgrzybka i skapciałego maślaka. Po grzybach zostało wspomnienie i tylko szkoda, że tak mało czasu było tej jesieni. Zdjęcia grzybów są z wrześniowo- październikowych łowów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na koniec jeszcze jeden kolor jesieni. Na zdjęciu, który widnieje pod spodem to nic innego jak muchomor czerwony. Jest trujący, nie wolno go zrywać.

 

 

 

muchomor czerwony

 

 

 

 

 

12:38, trufla3 , inne
Link Komentarze (3) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów