czwartek, 24 października 2013
Sok z czarnego bzu

 

 

sok z czarnego bzu1

 

 

 składniki:

 2 kg owoców czarnego bzu

 około 50 dag cukru

 3/4 szklanki wody

Owoce czarnego bzu oderwać od szypułek, umyć, wsypać do garnka, zalać odrobiną wody(w ten sposób owoce nie będą przywierać do dna),dodać cukier. Gotować przez około 25minut co jakiś czas owoce przemieszać. Przecedzić przez sitko i gotowy sok wlać do słoiczków lub małych buteleczek. Szczelnie zakręcić i zapasteryzować przez około 20 minut.

 

 

 

sok z czarnego bzu2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sok z czarnego bzu3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sok z czarnego bzu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 06 sierpnia 2013
Deser ananasowy z cytryną i morelą

ananas dla ochłody

 

 

 składniki:

1 ananas

2 morele

1 łyżka stołowa soku z cytryny

miód do smaku


Ananasa obrać ze skóry, przekroić po długości i wyciąć twardą środkową część, pokroić na kawałki. Morele obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do blendera, wlać sok z cytryny i zmiksować. Gdy owoce będą zbyt kwaśne można dołożyć łyżkę miodu(lub więcej). Moje morele były słodkie i nie dosładzałam miodem. Warto po zmiksowaniu włożyć deser do lodówki do lekkiego schłodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ananas dla ochłody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 30 lipca 2013
Pierogi z jagodami i listkiem mięty

pierogi z jagodami i listkiem mięty

 

 

 składniki:

około 600 g jagód

500 g mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

1 śmietana kremowa

cukier

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopczyk z wgłębieniem. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo dolewamy wodę i po trochu wyrabiamy ciasto. Ciasto gdy będzie gładkie i elastyczne odkładamy na 30 minut żeby odpoczęło. Przykrywamy ściereczką.

 

Ciasto dzielimy na 4 części i przystępujemy do rozwałkowania na cienkie placki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawamy okrągłe placuszki. Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód, zostawiając odstęp od brzegów. Zlepiamy pierogi, czynność powtarzamy do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy pierogi będą zlepione wkładamy na wrzątek i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy na talerz. Polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem i dodajemy kilka listków mięty.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z jagodami i listkiem mięty3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z jagodami i listkiem mięty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów