czwartek, 25 lipca 2013
Pocztówka z Rovinj

Malownicze miasteczko w Chorwacji, położone nad Adriatykiem na zachodnim wybrzeżu półwyspu Istria. Co roku przyciąga rzesze turystów i ukazuje swoje piękno. Ja byłam pod wrażaniem wąskich uliczek, kamiennej kostki brukowej, ogromnej ilości kotów wygrzewających się w promykach słońca i sznurów prania zwisających beztrosko między kamieniczkami. Rankiem dało się zauważyć dostawców ryb, owoców morza, pieczywa i czystej pościeli w wiklinowych koszach:)Urokliwe galerie, małe sklepiki i kolorowe kamieniczki. A rowery!Niezliczona ilość na każdym kroku. I fajnie, bo lubię turystykę rowerową i w pełni ją popieram:)Sama miałam okazję pomykać ścieżkami wśród winnic i gajów oliwnych.

Będąc w Rovinj warto udać się do kościoła Św. Eufemii, który jest usytuowany na wzgórzu. Za niewielką opłatą można wejść na wieżę kościoła i podziwiać malownicze zakątki. O ile wejście na sam szczyt nie jest specjalnie trudne, to zejście może okazać się kłopotliwe. Przez drewniane schodki widać cały przekrój wieży, jeszcze większe doznania można doświadczyć wychylając głowę poza balustradę;) 

Po takim wysiłku warto udać się do kafejki na lody. Faworytem numer jeden jak dla mnie były lody jogurtowo-jeżynowe, uczta dla podniebienia, polecam:)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 wieża kościoła w Rovinji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj-Chorwacja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj i pozujący kot na molo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panorama Rovinj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj i galerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj i latarnie morskie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinji i pranie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj zachód słońca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovinj zachód słonca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 22 lipca 2013
Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami

 

 

sernik na zimno z czerwoną porzeczką

 

 

składniki:

500 ml czerwonej porzeczki

3 serki waniliowe homogenizowane

500 ml śmietany 30 %

4 łyżki cukru pudru

2 czubate łyżki żelatyny

1 paczka biszkoptów

2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozmieszać w 600 ml ugotowanej wody  i odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać żeby nie było grudek.

Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy śmietana będzie ubita dodawać po jednym serku stale mieszając. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ja zawsze odkładam trochę masy serowej do małej miseczki i mieszam ją z żelatyną a później z całością. 

Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik przed podaniem można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

 

czerwona porzeczka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sernik na zimno z czerwoną porzeczką i galaretką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sernik na zimno z biszkoptami czerwoną porzeczką i galaretką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 06 lipca 2013
Zielone placuszki z cukinii i bobu z sosem czosnkowym

 

placuszki z cukinii i bobu1

 

 składniki na placki:

1 średniej wielkości cukinia

2 ziemniaki

1 mała cebula

200 g ugotowanego bobu

kilka gałązek szczypiorku

1 jajko

sól

pieprz

3 łyżki mąki

olej rzepakowy


składniki na sos:

3 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

szczypta soli

 

 Cukinie obrać, przekroić po długości i wydrążyć jeśli ma ziarnka. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać odrobinę soli, wymieszać i odstawić aż warzywa puszczą nadmiar wody. Delikatnie wycisnąć masę, wbić jajko, dodać mąkę, ugotowany i obrany bób i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię skropić  odrobiną oleju rzepakowego i za pomocą łyżki nakładać ciasto. Lekko rozgnieść formując płaskie placki, piec z dwóch stron na złoty kolor.

 Przygotować sos. Do miseczki włożyć śmietanę(można zastąpić jogurtem) i majonez. Dodać szczyptę soli, wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

Upieczone placki posypać bobem i poszatkowanym szczypiorkiem. Polać placki sosem lub podać w oddzielnym naczyniu.

 

 

 

 

 


placuszki z cukinii i bobu2

 

 

 

 

młode cukinie przypominają wyglądem ogórki szklarniowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

już czas żeby zerwać i wrzucić do koszyka:)

 

 

 

 

 

 

 

 

a później przygotować pyszne potrawy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

placuszki z cukinii i bobu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cukiniowe placki z bobem w sosie czosnkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów