środa, 03 lipca 2013
Pierogi z poziomkami

 

pierogi z poziomkami1

 

 składniki na farsz:

około 600 g poziomek

cukier do smaku


 

składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

3/4 ciepłej wody


dodatkowo:

śmietana 18%

cukier

 

 Mąkę wsypać na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić małe wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i wlać około 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste można podsypać dodatkowo mąki. 

Poziomki przebrać, usunąć szypułki i umyć. Do miski wsypać poziomki i odrobinę cukru do smaku, delikatnie wymieszać.

Z gotowego ciasta rozwałkować cienkie placuszki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawać kółeczka a następnie nakładać po łyżce poziomek. Pierogi zlepiać i czynność powtarzać do wyczerpania składników.

 W garze zagotować wodę z odrobiną soli a następnie wkładać porcjami pierogi. Gdy wypłyną na wierzch odczekać około 2 minut i za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć. Podawać ze śmietaną doprawioną cukrem. można zamiast śmietany polać stopionym masłem i spieczoną bułką tartą. Też dobre:)

 

 

            pierogi z poziomkami2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z poziomkami3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 19 maja 2013
Pasta z awokado i pomidorem

 

pasta z awokado i rzerzucha

 

 

składniki:

1 awokado

1 mały pomidor

1/4 cebuli

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

rzeżucha

Obrane i wydrążone awokado wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Pomidora pokroić w kostkę, odsączyć z wody. Cebulkę drobno poszatkować, połączyć z pomidorem i awokado. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Pastę położyć na kromkach razowego chleba, udekorować rzeżuchą.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pasta z awokado i rzerzuchą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:43, trufla3 , pasty
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 maja 2013
Szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

 

 

 składniki:

2 piersi drobiowe

1/2 ananasa

2 cebule

sól

curry

olej

Piersi drobiowe pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, doprawić solą i curry, skropić olejem, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować ananasa. Obrać ze skóry, pokroić w plastry, wyciąć twardą część ananasa(środek) i pokroić w kwadraciki. Obraną cebulę pokroić w plastry. 

Wszystkie składniki nadziewać na długie patyczki aż do wyczerpania składników. Grillować z dwóch stron aż kurczak nabierze złocistego koloru.

 

 

 

 

 

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów