¶roda, 03 lipca 2013
Pierogi z poziomkami

 

pierogi z poziomkami1

 

 składniki na farsz:

około 600 g poziomek

cukier do smaku


 

składniki na ciasto:

2 szklanki m±ki pszennej

szczypta soli

3/4 ciepłej wody


dodatkowo:

¶mietana 18%

cukier

 

 M±kę wsypać na stolnicę, uformować kopczyk i zrobić małe wgłębienie. Wsypać szczyptę soli i wlać około 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnie¶ć ciasto. Gdy będzie zbyt kleiste można podsypać dodatkowo m±ki. 

Poziomki przebrać, usun±ć szypułki i umyć. Do miski wsypać poziomki i odrobinę cukru do smaku, delikatnie wymieszać.

Z gotowego ciasta rozwałkować cienkie placuszki. Za pomoc± kubeczka lub szklanki wykrawać kółeczka a następnie nakładać po łyżce poziomek. Pierogi zlepiać i czynno¶ć powtarzać do wyczerpania składników.

 W garze zagotować wodę z odrobin± soli a następnie wkładać porcjami pierogi. Gdy wypłyn± na wierzch odczekać około 2 minut i za pomoc± łyżki cedzakowej wyj±ć. Podawać ze ¶mietan± doprawion± cukrem. można zamiast ¶mietany polać stopionym masłem i spieczon± bułk± tart±. Też dobre:)

 

 

            pierogi z poziomkami2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z poziomkami3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 19 maja 2013
Pasta z awokado i pomidorem

 

pasta z awokado i rzerzucha

 

 

składniki:

1 awokado

1 mały pomidor

1/4 cebuli

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

rzeżucha

Obrane i wydr±żone awokado wrzucić do blendera i zmiksować na gładk± masę. Pomidora pokroić w kostkę, ods±czyć z wody. Cebulkę drobno poszatkować, poł±czyć z pomidorem i awokado. Doprawić sol±, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Pastę położyć na kromkach razowego chleba, udekorować rzeżuch±.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pasta z awokado i rzerzuch±

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:43, trufla3 , pasty
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 maja 2013
Szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

 

 

 składniki:

2 piersi drobiowe

1/2 ananasa

2 cebule

sól

curry

olej

Piersi drobiowe pokroić w grub± kostkę. Wrzucić do miski, doprawić sol± i curry, skropić olejem, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować ananasa. Obrać ze skóry, pokroić w plastry, wyci±ć tward± czę¶ć ananasa(¶rodek) i pokroić w kwadraciki. Obran± cebulę pokroić w plastry. 

Wszystkie składniki nadziewać na długie patyczki aż do wyczerpania składników. Grillować z dwóch stron aż kurczak nabierze złocistego koloru.

 

 

 

 

 

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów