poniedziałek, 21 stycznia 2013
Flaczki z boczniaków

 

flaczki z boczniaków

 

 

składniki:

50 dag boczniaków

2 marchewki

1 pietruszka

1/4 selera

1/2 pora

1 cebula

listki laurowe (3 do 4 szt.)

ziele angielskie (dałam 5 ziarenek)

2 ząbki czosnku

czarny pieprz

sól

majeranek

olej

Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Grzyby pokroić w cienkie paski, wrzucić do gara i zalać wodą(około 1,5l.) Dodać starte na tarce warzywa(selera daję w kawałku a po ugotowaniu go wyjmuję), listki laurowe, ziele angielskie i zeszkloną cebulę z porem. Gotować aż boczniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Można również użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków. Odstawić do przegryzienia się smaków.

 

 

 

flaczki z boczniaków

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

flaczki z boczniaków

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13:12, trufla3 , zupy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 14 listopada 2011
Sycący kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą

kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą1

 

 

 

 Jest to kolejny przepis, który chciałam zaprezentować w ramach IV edycji "Gotujemy po polsku", gdzie patronat nad akcją objął serwis zPierwszegoTłoczenia

 

Gotujemy po polsku!


 

składniki:

około 50 dag kiszonej kapusty

15 dag kiełbasy zwyczajnej

15 dag wędzonego boczku

2 cebule

4 do 5 szt.ziemniaków

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

kilka ziaren ziela angielskiego

czerwona papryka słodka

kminek

majeranek

pieprz

sól

olej

 

Kapustę poszatkować,włożyć do gara, zalać wodą, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę kminku, zagotować. Jeśli będzie zbyt kwaśna odlać część kwaśnej wody i zalać kapustę nową wodą. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry i wrzucić do cebuli, dusić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, lekko posolić i gotować. Do ziemniaków wrzucić przesmażony boczek, kiełbasę i cebule. Gdy ziemniaki będą miękkie połączyć z ugotowaną kapustą. Kapuśniak doprawić pieprzem,czerwoną papryką, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem i dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

 

 

 

 

 


kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09:39, trufla3 , zupy
Link Komentarze (4) »
piątek, 27 maja 2011
Botwinka

 

 

 

 

składniki:

2 pęczki botwinki

koperek

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

2 skrzydełka drobiowe

sól

cukier

pieprz czarny

ziele angielskie

2 łyżki octu winnego

2 łyżki śmietany 18%


Botwinkę umyć, pokroić w 3cm paski, buraczki pokroić w plasterki, wrzucić do miski. Zalać niewielką ilością przegotowanej wody, dodać 2 łyżki octu i cukru(do smaku). Odstawić na 2 godziny.

Obrane warzywa wrzucić do garnczka, dodać skrzydełka, ziele angielskie(około 5 ziarenek), zalać wodą i gotować. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać botwinkę i gotować. Po ugotowaniu warzywa wyjąć a zostawić buraczki i łodyżki botwinki. Na koniec doprawić śmietaną i posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19:23, trufla3 , zupy
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów