poniedziałek, 10 lutego 2014
Zawijasy z bryndzą i oscypkiem

 

składniki:

2 piersi drobiowe

2 szklanki wywaru warzywnego

2 oscypki

około 15 dag bryndzy

4 łyżki orzechów włoskich

smalczyk roślinny Smakowita Pajda

mix sałat

tymianek

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny 

 

 

Mięso przekroić po długości, delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na noc. Orzechy zrumienić na patelni, pokroić na kawałki. Bryndzę wymieszać z orzechami doprawiając czarnym pieprzem. Piersi kurczaka natrzeć gotowym farszem, na każdy kawałek mięsa położyć po 1/2 oscypka i zrolować. Spiąć wykałaczkami (podczas pieczenia nie ucieknie farsz). Na patelni rozgrzać roślinny smalczyk Smakowita Pajdaz ziołami ogrodowymi, położyć mięso i zrumienić z dwóch stron. Zalać 2 szklankami wywaru warzywnego, dodać 2 gałązki tymianku i prużyć na wolnym ogniu przez około 30 minut. Podawać z miksem sałat skropionych oliwą. Zawijasy świetnie smakują podane na ciepło i zimno.

   W przepisie "Zawijasy z bryndzą i oscypkiem" wykorzystałałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Zaskoczył mnie  delikatnym smakiem ziół i aromatu. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

 

 

czwartek, 09 maja 2013
Szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

 

 

 składniki:

2 piersi drobiowe

1/2 ananasa

2 cebule

sól

curry

olej

Piersi drobiowe pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, doprawić solą i curry, skropić olejem, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotować ananasa. Obrać ze skóry, pokroić w plastry, wyciąć twardą część ananasa(środek) i pokroić w kwadraciki. Obraną cebulę pokroić w plastry. 

Wszystkie składniki nadziewać na długie patyczki aż do wyczerpania składników. Grillować z dwóch stron aż kurczak nabierze złocistego koloru.

 

 

 

 

 

szaszłyki drobiowe z ananasem i curry

niedziela, 05 maja 2013
Kolorowe szaszłyki

 

 

składniki:

2 piersi drobiowe

2 papryki czerwone

2 małe cukinie

3 cebule

olej

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

czerwona papryka

Mięso pokroić w paski a następnie w średniej wielkości kwadraciki. Wrzucić do miski, dodać do smaku sól, pieprz czarny, czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obficie skropić olejem, wymieszać a następnie odstawić do lodówki na około godzinę. Warzywa umyć, cukinie i cebule pokroić w plastry, paprykę w duże kwadraty.

 Warzywa i mięso nadziewać na długie patyczki aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane położyć na grillu i piec aż mięso lekko się zrumieni.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów