czwartek, 28 lutego 2013
Sałatka z rukolą, awokado, suszonymi pomidorami i grillowaną bułką

sałatka z rukolą, awokado, suszonymi pomidorami i grillowaną bułeczką

 

składniki na 2 porcje:

 1/2 opakowania rukoli

 1 małe awokado

około 6 plastrów suszonych pomidorów w zalewie

1/4 czerwonej papryki

odrobina parmezanu do posypki

bazylia

zalewa z suszonych pomidorów

olej 

2 ząbki czosnku

1 zwykła bułka


 

Oczyszczoną rukolę wrzucić na półmisek. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie paski. Czerwoną paprykę i awokado pokroić w słupki. Wszystko razem wymieszać, dodać bazylię i skropić zalewą z suszonych pomidorów. Posypać grubo pokrojonymi wiórkami z parmezanu. Bułkę pokroić w plastry, natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić olejem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i grillować z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotowaną sałatkę podawać z chrupiącą bułeczką. Smacznego:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 25 stycznia 2013
Pasta z awokado z chrupiącą bagietką

 

 

 

składniki:

1 awokado

100 g białego sera

2 ząbki czosnku

papryka ostra do smaku

1 łyżka sezamu

1 łyżka soku z cytryny

olej

1/2 bagietki

 

Awokado przekroić, wydrążyć z pestki, obrać i pokroić w małe kawałki. Razem z białym serem wrzucić do blendera , dodać zmiażdżone 2 ząbki czosnku i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Bagietkę pokroić w plasterki i skropić olejem z dwóch stron. Bagietkę wrzucić na rozgrzaną grillową patelnię i zrumienić z dwóch stron na złoty kolor.

Z przygotowanej pasty uformować kuleczki( do tego świetnie nadaje się łyżka do wycinania arbuza), posypać delikatnie sezamem i ostrą papryką. Do boku położyć chrupiącą bagietkę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pasta z awokado3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 09 stycznia 2013
Sałatka z soczewicy z kiełkami rzodkiewki i oscypkiem na ciepło

 

 

sałatka z soczewicy z oscypkiem1

 

 

składniki dla 2 osób:

1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

2 małe pomidory

2 ogórki kiszone

kiełki rzodkiewki

sól

pieprz

ocet

2 oscypki

2 kromki chleba

masło 

Soczewicę wsypać do garnczka, zalać wodą i zagotować. Warzywa pokroić w kostkę wrzucić do miski ze schłodzoną soczewicą. Doprawić do smaku odrobiną octu(około 1/2 łyżeczki dałam)soli i czarnego pieprzu, odstawić do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Kromki chleba wysmarować z dwóch stron masłem i zapiec na złocisty kolor na patelni z rusztem. Oscypki przekroić po długości i podgrzać na patelni. Sałatkę wyłożyć na dwie salaterki, obsypać kiełkami rzodkiewki. Do boku położyć ciepłe oscypki i spieczone kromki chleba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sałatka z soczewicy i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów