wtorek, 19 listopada 2013
Kokosowy pijak lub jak kto woli "cycki murzynki"

 

cycki murzynki-kokosowy pijak

 

Do upieczenia ciasta zbierałam sie od dłuższego czasu. Uważałam, że jest pracochłonne a tymczasem okazało się, że można go zrobić w zaskakującym szybkim tempie. Jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis pochodzi ze strony "Amatorsko ale z pasją"(klik,klik). 

 

 

 

składniki na spód:

6 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

100g wiórek kokosowych


składniki na krem:

0,5 l mleka

1 budyń śmietankowy

1 łyżka mąki

6 żółtek

kostka margaryny


dodatkowo:

biszkopty

rodzynki

spirytus ( rozcieńczony z wodą lub wódka)

polewa czekoladowa

 


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe(suche), wymieszać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut.
Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem, część mleka zostawiamy i rozrabiamy proszek budyniowy z łyżką mąki i żółtkami. Wlać do gotującego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje. Gdy masa przestygnie utrzeć  z kostką margaryny. Na upieczony i wystudzony spód nałożyć krem i rozprowadzić za pomocą łyżki. Biszkopty moczyć w rozrobionym spirytusie a następnie nakładać na ciasto delikatnie dociskając do kremu. Ciasto polać polewą czekoladową i  na środek każdego biszkopta położyć rodzynki. Resztę czekolady polać na ciasto tworząc esy floresy. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 06 sierpnia 2013
Deser ananasowy z cytryną i morelą

ananas dla ochłody

 

 

 składniki:

1 ananas

2 morele

1 łyżka stołowa soku z cytryny

miód do smaku


Ananasa obrać ze skóry, przekroić po długości i wyciąć twardą środkową część, pokroić na kawałki. Morele obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do blendera, wlać sok z cytryny i zmiksować. Gdy owoce będą zbyt kwaśne można dołożyć łyżkę miodu(lub więcej). Moje morele były słodkie i nie dosładzałam miodem. Warto po zmiksowaniu włożyć deser do lodówki do lekkiego schłodzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ananas dla ochłody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 22 lipca 2013
Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami

 

 

sernik na zimno z czerwoną porzeczką

 

 

składniki:

500 ml czerwonej porzeczki

3 serki waniliowe homogenizowane

500 ml śmietany 30 %

4 łyżki cukru pudru

2 czubate łyżki żelatyny

1 paczka biszkoptów

2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozmieszać w 600 ml ugotowanej wody  i odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać żeby nie było grudek.

Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy śmietana będzie ubita dodawać po jednym serku stale mieszając. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ja zawsze odkładam trochę masy serowej do małej miseczki i mieszam ją z żelatyną a później z całością. 

Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik przed podaniem można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

 

czerwona porzeczka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sernik na zimno z czerwoną porzeczką i galaretką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sernik na zimno z biszkoptami czerwoną porzeczką i galaretką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów