środa, 13 listopada 2013
Konfitura z jarzębiny

 

 

dzem z jarzębiny1

 

 

 składniki:

około 1 kg jarzębiny

50 dag cukru

1 szklanka wody

 Jarzębinę oczyścić z szypułek, umyć i wrzucić do gara. Owoce zasypać cukrem i wlać szklankę wody, wymieszać. Smażyć aż owoce puszczą sok (lekko zmiażdżyć drewnianą pałką) i będą miękkie. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcone pasteryzować przez 20 minut.

Z tej ilości jarzębiny wyszły 2 małe słoiczki. Jarzębina nie wszystkim może smakować , bo ma swój specyficzny aromat, ma posmak goryczki. Ale jako dodatek do mięs i serów świetnie się nadaje i śmiało może konkurować z żurawiną.

 

dzem z jarzebiny2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dżem z jarzębiny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 24 października 2013
Sok z czarnego bzu

 

 

sok z czarnego bzu1

 

 

 składniki:

 2 kg owoców czarnego bzu

 około 50 dag cukru

 3/4 szklanki wody

Owoce czarnego bzu oderwać od szypułek, umyć, wsypać do garnka, zalać odrobiną wody(w ten sposób owoce nie będą przywierać do dna),dodać cukier. Gotować przez około 25minut co jakiś czas owoce przemieszać. Przecedzić przez sitko i gotowy sok wlać do słoiczków lub małych buteleczek. Szczelnie zakręcić i zapasteryzować przez około 20 minut.

 

 

 

sok z czarnego bzu2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sok z czarnego bzu3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sok z czarnego bzu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 21 października 2012
Sałatka z buraczków

 

 

sałatka z buraczków1

 

 składniki:

4 kg buraków

4 cebule

4 papryki (czerwona i żółta)

1 szklanka octu 10%

1/2 szklanki oleju

1 łyżka soli

1/2 szklanki cukru

 

Buraki ugotować , obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gara. Dodać ocet, cukier, sól i gotować przez 15 minut. Następnie dodać buraki i gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać olej i wymieszać. Przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ja dodatkowo przykrywam słoiki ręcznikiem.

Przepis na sałatkę dostałam od pani Ali. W oryginalnym przepisie była mniejsza ilość cukru i buraków.

 

 

 

 

sałatka z buraczków2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sałatka z buraczków3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów