czwartek, 27 grudnia 2012
Łosoś faszerowany nadzieniem migdałowym i zieloną pietruszką

 

łosoś faszerowany nadzieniem migdałowym i zieloną pietruszką

 

 

 

 

W moim domu na świątecznym stole zawsze jest pieczona ryba. Nie tylko karp cieszy się powodzeniem. Amur i pstrąg też mają swoich smakoszy. W te święta dla odmiany przygotowałam faszerowanego łososia.

Łososia najczęściej jadam jako przystawkę, więc pieczony łosoś był dla mnie nowością i z wielkim entuzjazmem zabrałam się do jego przygotowania. Nie było łatwo, gdyż płat łososia okazał się zbyt gruby i nie mogłam go złożyć. Mimo to nie poddałam się i ponacinałam go w kilku miejscach. To był dobry pomysł, bo pietruszkowy farsz fajnie rozłożył się we wszystkich zakamarkach, a po przekrojeniu ma ciekawy kształt.

 

Składniki:

500 g filetów z łososia

pęczek natki pietruszki

kilka migdałów

kilka orzechów włoskich

½ cytryny

¼ kostki masła

sól

pieprz

olej Kujawski tłoczony na zimno

 

Natkę pietruszki drobno poszatkować, dodać wyciśnięty sok z cytryny. Migdały zmiksować w blenderze i część wsypać do poszatkowanej natki. Dołożyć masło, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowy farsz nałożyć na płat łososia. Płat łososia można lekko naciąć, wtedy łatwiej nam się uformuje.

Następnie łososia złożyć na pół i ciasno obwiązać sznurkiem tak, żeby nie wypadło nadzienie. Łososia ułożyć na wysmarowanej olejem brytfannie, skropić dodatkowo kilkoma kroplami oleju, posypać startymi migdałami i orzechami - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piec przez około 30 minut. Przed podaniem usunąć sznureczek z łososia.

 

Czas przygotowania potrawy: około 50 minut

liczba porcji: 4 osoby

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 mała ściąga w jaki sposób poradziłam sobie z łososiem....

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


poniedziałek, 24 grudnia 2012
Chatka z piernika

 

chatka z piernika

 

Wspaniała zabawa dla najmłodszych. Do zrobienia chatki zbierałam się baaardzo długo, ale czego nie robi się dla dzieci? Wspólne robienie ciasta, wykrawanie poszczególnych elementów i pieczenie, a później dekorowanie… Było wesoło, ale nie ominęły nas małe skuchy. Największym problemem okazało się klejenie dachu. Był zbyt gruby i nie podcięłam go należycie, ześlizgiwał się jak po lodzie. Dwa razy rozpadł się jak domek z kart, przez co jedna ściana pękła na dobre. Cóż Bob Budowniczy ze mnie żaden. Myślę, że w przyszłym roku będzie już lepiej.

Ciasto nie ma większego znaczenia. Każdy przepis na pierniczki, bałwanki, gwiazdki i inne ciasteczka jest dobry. Ja chatkę traktuję jako dekorację… już ją zjedliśmy:)

Myślę, że najważniejszy jest ten czas, gdzie uśmiech i zaangażowanie dziecka jest w tym wszystkim najcenniejsze. Nieważne, czy chatkę będziecie robić godzinę czy 2 dni - liczy się dobra zabawa.

 

Składniki:

2 ½ szklanki mąki

1 jajko

1 kostka margaryny Palma z Kruszwicy

6 łyżek miodu

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka sody

3 łyżki przyprawy do piernika

 

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk i wgłębienie. Dodać przyprawę do piernika, miód, cukier, sodę, wbić jajko i pokrojoną w kostkę margarynę. Jeśli miód nie jest płynny - warto margarynę roztopić w garnczku, będzie się łatwiej wyrabiać ciasto. Całość zagnieść i jeśli będzie potrzeba podsypać dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkować na grubość od 3 do 5 mm i wycinać poszczególne elementy domku. Warto zrobić szablony z papieru, a później przykładać do ciasta i wycinać po brzegach.

Z resztek ciasta warto zrobić dodatkowe ozdoby. Ja zrobiłam 2 choinki, 3 gwiazdki i płotek. Były też sanie, ale połamały się.

Gotowe elementy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 20 minut aż zrumienią się (nie przypalą). Gdy elementy są upieczone warto poucinać krzywizny, które powstały podczas pieczenia. W ten sposób łatwiej będzie skleić chatkę.

 

Składniki na lukier:

1 białko

1 i 1/4 szklanki cukru pudru

Ucierać białko i stopniowo dodawać cukier puder. W lukrze nie powinno być grudek, powinien być gęsty i nie rozlewający.

Przestudzone elementy chatki sklejać za pomocą lukru. Zacząć od ścian i poczekać aż całkowicie wyschną. Lukier nakładać szprycą lub zwiniętą folią aluminiową. Gdy domek będzie sklejony przystąpić do dekoracji według własnej fantazji. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Gwiazdki, które są różowe na zdjęciach, to nic innego jak odrobina soku z buraków połączona z lukrem.

 

czas przygotowania: 2 i ½ godziny do 3 godzin

liczba porcji: 1

 

 

 

 

chatka z piernika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chatka z piernika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chatka z piernika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chatka z piernika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chatka z piernika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


niedziela, 23 grudnia 2012
Cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie

 

cynamonowy jabłecznik na kruchym spodzie

 

 

Moja spiżarnia pęka od zgromadzonych jabłek. Szara i złota reneta, ligol, gala, a wszystko dzięki jesiennym zbiorom. Nawet nie wiecie, jak smakuje kompot z jabłek o tej porze, zapach roznosi się po całym domu. Przygotowując jabłka do ciasta, odmierzam podwójną porcję. Nie wiedzieć czemu jeszcze ciepłe znikają z garnka... Jabłecznik robiony tyle razy nie był nigdy sfotografowany. Tym razem udało się… zaklepałam ostatni kawałek.

Gdy piekłam to ciasto, aromat cynamonu i jabłek roznosił się po całym domu. Uświadomiłam sobie, że święta zbliżają się wielkimi krokami.

 

Składniki:

1 i 1/2 kg jabłek

2 szklanki mąki krupczatki

½ szklanki cukru

2-3 łyżeczki mielonego cynamonu

200 g margaryny Palma z Kruszwicy

3 jajka (żółka i białka osobno)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1  łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na kruszonkę:

1 szklanka mąki

½ szklanka cukru

100 g margaryny Palma z Kruszwicy

1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

 

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w drobne kawałki, a następnie wrzucić do gara z odrobiną wody. Prużyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wsypać bułkę tartą i wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, wysypać na stolnicę, uformować kopczyk. Dodać 3 żółtka, margarynę i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a w tym czasie ubić pianę z białek. Ja do białek dodałam odrobinę cukru i na koniec wymieszałam z mąką ziemniaczaną.

Margarynę na kruszonkę roztopić, a gdy przestygnie - połączyć z suchymi składnikami.

Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, następnie pianę z białek, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, gdy jabłecznik będzie zimny - posypać cukrem pudrem.

 

Czas przygotowania potrawy: 2 godziny

Liczba porcji: 12 porcji

 

 

 

cynamonowy jabłecznik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cynamonowy jabłecznik3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cynamonowy jabłecznik4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cynamonowy jabłecznik5

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów