poniedziałek, 20 stycznia 2014
Pierogi z kapustą i grzybami

 

pierogi z kapustą i grzybami

 

 składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

szczypta soli 

ciepła woda (około 1 szklanki)

 

składniki na farsz:

1 kg kiszonej kapusty

około 150 g grzybów suszonych

1 cebula

3 łyżki bułki tartej

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz czarny

olej

Grzyby zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Namoczone ugotować w wodzie przez około 30 minut, odcedzić. Kiszoną kapustę włożyć do garnczka, zalać wodą (może być z dodatkiem wody z grzybów), dodać listki laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotować do miękkości a następnie przecedzić. Gdy kapusta wystygnie wyjąć listki i ziele angielskie,  odcisnać w ręku tak żeby odsączyć jak najwięcej wody(nie będzie uciekał farsz i pierogi będą solidnie nafaszerowane). Ugotowane grzyby przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach. Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę i dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto podsypując mąką. Ciasto ma być zwarte i elastyczne.

Ciasto rozwałkować porcjami i za pomocą szklanki wykrawać krążki, na każdy nakładać łyżkę farszu i zaklejać. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą i lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane pierogi podawać z przesmażoną cebulką. 

 

 

pierogi z kapusta i grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 30 lipca 2013
Pierogi z jagodami i listkiem mięty

pierogi z jagodami i listkiem mięty

 

 

 składniki:

około 600 g jagód

500 g mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

1 śmietana kremowa

cukier

 

Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopczyk z wgłębieniem. Dodajemy szczyptę soli i stopniowo dolewamy wodę i po trochu wyrabiamy ciasto. Ciasto gdy będzie gładkie i elastyczne odkładamy na 30 minut żeby odpoczęło. Przykrywamy ściereczką.

 

Ciasto dzielimy na 4 części i przystępujemy do rozwałkowania na cienkie placki. Za pomocą kubeczka lub szklanki wykrawamy okrągłe placuszki. Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód, zostawiając odstęp od brzegów. Zlepiamy pierogi, czynność powtarzamy do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy pierogi będą zlepione wkładamy na wrzątek i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię wody za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy na talerz. Polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem i dodajemy kilka listków mięty.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z jagodami i listkiem mięty3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pierogi z jagodami i listkiem mięty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 06 lipca 2013
Zielone placuszki z cukinii i bobu z sosem czosnkowym

 

placuszki z cukinii i bobu1

 

 składniki na placki:

1 średniej wielkości cukinia

2 ziemniaki

1 mała cebula

200 g ugotowanego bobu

kilka gałązek szczypiorku

1 jajko

sól

pieprz

3 łyżki mąki

olej rzepakowy


składniki na sos:

3 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

szczypta soli

 

 Cukinie obrać, przekroić po długości i wydrążyć jeśli ma ziarnka. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać odrobinę soli, wymieszać i odstawić aż warzywa puszczą nadmiar wody. Delikatnie wycisnąć masę, wbić jajko, dodać mąkę, ugotowany i obrany bób i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię skropić  odrobiną oleju rzepakowego i za pomocą łyżki nakładać ciasto. Lekko rozgnieść formując płaskie placki, piec z dwóch stron na złoty kolor.

 Przygotować sos. Do miseczki włożyć śmietanę(można zastąpić jogurtem) i majonez. Dodać szczyptę soli, wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.

Upieczone placki posypać bobem i poszatkowanym szczypiorkiem. Polać placki sosem lub podać w oddzielnym naczyniu.

 

 

 

 

 


placuszki z cukinii i bobu2

 

 

 

 

młode cukinie przypominają wyglądem ogórki szklarniowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

już czas żeby zerwać i wrzucić do koszyka:)

 

 

 

 

 

 

 

 

a później przygotować pyszne potrawy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

placuszki z cukinii i bobu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cukiniowe placki z bobem w sosie czosnkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów