środa, 10 kwietnia 2013
Pasztet z kaczki

 

 

pasztet wielkanocny z kaczki

 

 składniki:

1 kaczka

15 dag wątróbki drobiowej

15 dag słoniny

2 jajka

1 bułka kajzerka

1 marchewka

1 cebula

sól

pieprz czarny

gałka muszkatołowa(2/3 szczypty)

liść laurowy(ja dałam 3 szt.)

1 łyżka majeranku

4 łyżki oliwy

 

Kaczkę podzielić na mniejsze porcje, wrzucić do gara, dodać pokrojoną grubo marchewkę i cebulę, pokruszone listki laurowe, sól i pieprz do smaku. Zalać wodą i dodać 4 łyżki oliwy. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Odcedzić wszystko i w wywarze, który został prużyć wątróbkę z pokrojoną na grube paski słoniną. Na koniec w resztkach wywaru namoczyć kajzerkę. Gdy wszystkie składniki przestygną przekręcić przez maszynkę 4 razy. Do miski przełożyć masę mięsną i wbić dwa żółtka. Doprawić do smaku gałką muszkatołową( ja dałam 2 szczypty), majerankiem pieprzem i solą. Wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą formy(ja używam długiej, prostokątnej), rozsmarować po całej powierzchni równomiernie, natrzeć wodą(tak robi moja mama) i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 45/50 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pasztet z kaczki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pasztet z kaczki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 29 marca 2013
Pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem

pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem

To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy już była lekko wystudzona obłożyłam ją ciastem i ponownie wstawiłam do piekarnika. Myślę, że przez to uniknęłam zakalca. Liczę na cenne rady jak poradzić sobie z ciastem i nadmiarem wyciekających soków z mięsa? Pierwszy raz tak piekłam ale na pewno nie ostatni.

 

 składniki na pieczeń:

1 kurczak

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

1/2 opakowania zielonego groszku

2 bułki kajzerki

1 jajko

olej

sól

pieprz czarny

majeranek

składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej

80 g margaryny

25 g świeżych drożdży

1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka cukru

 odrobina soli

1 jajko

olej do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier i śmietanę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, wbić jajko, dodać margarynę, odrobinę soli i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto a następnie odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować pieczeń.

Kurczaka poporcjować, wytrybować z kości. Cebulę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Obrane marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce i dołożyć do cebuli, dusić aż warzywa będą miękkie. Kawałki kurczaka zmielić przez maszynkę 2 razy. Bułki kajzerki namoczyć w wodzie a następnie wyciśnięte przekręcić przez maszynkę razem z warzywami. Wszystko razem wymieszać, wbić 1 jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Wsypać 1/2 opakowania zielonego groszku i wymieszać. Gotową masę przełożyć do długiej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i  piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia(w ten sposób ciasto, które nałożymy na pieczeń nie będzie miało zakalca). Ciasto rozwałkować na prostokąt i położyć na pieczeni dociskając przy brzegach. Z resztek zrobić dekorację. W moim przypadku były to bazie, które nawiązują do Wielkanocy. Ponownie wstawić pieczeń do piekarnika i piec w temp. 180 st. przez około 15 minut. Podczas pieczenia ja po około 8 minutach wystawiam pieczeń z piekarnika i smaruję ją za pomocą pędzelka olejem, dzięki czemu pieczeń fajnie się zrumieni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 28 marca 2013
Drobiowa galaretka z jajkiem

 

drobiowa galaretka z jajkiem

 

składniki:

1/2 porcji kurczaka

3 jajka

1/4 opakowania zielonego groszku

2 marchewki

1 pietruszka

3 liście pora

1 cebula

2 ząbki czosnku

ziele angielskie

listki laurowe

pieprz czarny

sól

żelatyna(4 do 5 łyżeczek na 1 litr wywaru)

 

 

 Kurczaka włożyć do gara z obranymi warzywami, dodać ziele angielskie (około 5 ziarenek) i kilka listków laurowych. Zalać wodą i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wywar przecedzić przez sitko. Mięso obrać, pokroić na małe kawałeczki (ja kroję na grubość 1 cm.), wrzucić do małych salaterek. Dodać zielony groszek i pokrojoną w plastry marchewkę. Można dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry lub w ćwiartki.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru(ja rozpuściłam w 1/2 szklanki) a następnie wlać do reszty wywaru i wymieszać. Ja miałam około 1 litra wywaru i wsypałam 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Salaterki zalać wywarem i odstawić do stężenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

drobiowa galaretka z jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów