czwartek, 30 listopada 2006
Marchewka gotowana

 

 

marchewka1

 

składniki:

 6 marchewek

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

szczypta soli

plaster/dwa cytryny

pół łyżki m±ki

Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnczka, podlać wod±. Dodać cukier, masło, sól. Ugotować na miękko. Gdy marchewka będzie ugotowana  wcisn±ć sok z plastra cytryny do smaku. Na koniec marchewkę zabielamy m±k± tak aby zrobił się delikatny sos.

 

 

 

                               marchewka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

¶roda, 29 listopada 2006
Pietruszajka z lanymi kluskami

składniki:

8 pietruszek

0,5 selera

1 cebula

porcja rosołowa

nać pietruszki

sól, pieprz do smaku

Warzywa umyć, obrać, wrzucić z porcj± rosołow± do gara. Zalać wod± i ugotować. Pietruszkę zmiksować na papkę, wrzucić ponownie do gara. Doprawić sol±, pieprzem i drobno pokrojon± naci± pietruszki.

Kluski lane

1 jajko

3 łyżki m±ki

szczypta soli

Jajko rozetrzeć widelcem, dodaj±c powoli m±kę. Doprawić lekko sol±. Ciasto ma mieć konsystencję lej±c±. Ciasto możemy przelewać do zupy przez lejek lub widelec. Maj± powstać delikatne kluseczki.

 

 

18:22, trufla3 , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 listopada 2006
Placki ziemniaczane

 

 

                 placki ziemniaczane1

 

 

składniki:

10 ziemniaków

1 cebula

1 z±bek czosnku

1 jajko

3 łyżki m±ki pszennej

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce z cebul±. Nadmiar wody po utarciu ziemniaków wylać. Dodać roztarty czosnek, jajko, sól, pieprz i m±kę. Poł±czyć wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kła¶ć łyżk± małe porcje masy ziemniaczanej. Formować okr±głe cienkie placuszki. Zrumienić z obu stron na złoty kolor.

 Podawać z cukrem, ¶mietan± lub białym serem.

 

 

placki ziemniaczane2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2006 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów