czwartek, 30 listopada 2006
Marchewka gotowana

 

 

marchewka1

 

składniki:

 6 marchewek

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

szczypta soli

plaster/dwa cytryny

pół łyżki mąki

Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnczka, podlać wodą. Dodać cukier, masło, sól. Ugotować na miękko. Gdy marchewka będzie ugotowana  wcisnąć sok z plastra cytryny do smaku. Na koniec marchewkę zabielamy mąką tak aby zrobił się delikatny sos.

 

 

 

                               marchewka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 29 listopada 2006
Pietruszajka z lanymi kluskami

składniki:

8 pietruszek

0,5 selera

1 cebula

porcja rosołowa

nać pietruszki

sól, pieprz do smaku

Warzywa umyć, obrać, wrzucić z porcją rosołową do gara. Zalać wodą i ugotować. Pietruszkę zmiksować na papkę, wrzucić ponownie do gara. Doprawić solą, pieprzem i drobno pokrojoną nacią pietruszki.

Kluski lane

1 jajko

3 łyżki mąki

szczypta soli

Jajko rozetrzeć widelcem, dodając powoli mąkę. Doprawić lekko solą. Ciasto ma mieć konsystencję lejącą. Ciasto możemy przelewać do zupy przez lejek lub widelec. Mają powstać delikatne kluseczki.

 

 

18:22, trufla3 , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 listopada 2006
Placki ziemniaczane

 

 

                 placki ziemniaczane1

 

 

składniki:

10 ziemniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

3 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Ziemniaki obrać, opłukać, utrzeć na tarce z cebulą. Nadmiar wody po utarciu ziemniaków wylać. Dodać roztarty czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Połączyć wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką małe porcje masy ziemniaczanej. Formować okrągłe cienkie placuszki. Zrumienić z obu stron na złoty kolor.

 Podawać z cukrem, śmietaną lub białym serem.

 

 

placki ziemniaczane2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2006 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów