poniedziałek, 10 lutego 2014
Zawijasy z bryndzą i oscypkiem

 

składniki:

2 piersi drobiowe

2 szklanki wywaru warzywnego

2 oscypki

około 15 dag bryndzy

4 łyżki orzechów włoskich

smalczyk roślinny Smakowita Pajda

mix sałat

tymianek

czerwona papryka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz czarny 

 

 

Mięso przekroić po długości, delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić do lodówki na noc. Orzechy zrumienić na patelni, pokroić na kawałki. Bryndzę wymieszać z orzechami doprawiając czarnym pieprzem. Piersi kurczaka natrzeć gotowym farszem, na każdy kawałek mięsa położyć po 1/2 oscypka i zrolować. Spiąć wykałaczkami (podczas pieczenia nie ucieknie farsz). Na patelni rozgrzać roślinny smalczyk Smakowita Pajdaz ziołami ogrodowymi, położyć mięso i zrumienić z dwóch stron. Zalać 2 szklankami wywaru warzywnego, dodać 2 gałązki tymianku i prużyć na wolnym ogniu przez około 30 minut. Podawać z miksem sałat skropionych oliwą. Zawijasy świetnie smakują podane na ciepło i zimno.

   W przepisie "Zawijasy z bryndzą i oscypkiem" wykorzystałałam smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Zaskoczył mnie  delikatnym smakiem ziół i aromatu. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zawijasy z bryndza i oscypkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

 

 

| < Luty 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów